Primaire tabs

Hoe gezond zijn zelf gekweekte groente uit het Gentse?

UGent, Labeur en Compaan zochten en vonden Gentenaars die dat wel eens wilden onderzoeken.

Wat blijkt? Gezonde groenten en kruiden kweken in de Gentse stadsomgeving: het kan.  Toch wanneer de zelfgekweekte groenten een goede wasbeurt krijgen.

Op  in totaal 35 verschillende locaties in de Gentse stadskern en op enkele controlelocaties aan de stadsrand en buiten Gent werden gedurende een jaar proefbakken opgesteld. De deelnemers kweekten daarin sla omdat dit bladgewas het gevoeligst is voor atmosferische contaminatie.

Onderstaande kaarten vatten de resultaten van het onderzoek samen. Ze  tonen de lood- (grijs) en cadmiumconcentraties (blauw) die gemeten zijn in gewassen slaplantjes, gekweekt bij deelnemers verspreid over Gent (voor de eerste oogst). De maximumnormen voor gewassen bladgroenten bedragen 0,300 mg lood per kilogram en 0,200 mg cadmium per kilogram. De kaarten tonen aan dat de gemeten concentraties variabel zijn, maar dat voor deze oogst slechts één lichte overschrijding van de norm wordt vastgesteld.

LoodconcentratiesCadmiumconcentraties

 

Meer informatie

Individuele resultaten

U nam deel aan het onderzoek? Vraag uw individuele resultaten aan via info@stadslandbouwgent.be met melding bij onderwerp 'aanvraag individuele resultaten sla-onderzoek'. Gelieve in uw aanvraag de naam te melden waaronder u deelnam aan het onderzoek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenda

februari

m d w d v z z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
Nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Bezorg ons dan je e-mailadres en wij houden je op de hoogte.

Volg ons op